Marc Geleijns

marc-geleijns

Algemeen:
– Volledige naam
Marc Geleijns
– Leeftijd
– 48 jaar
– Beroep
– Kok
– Karakter
– Ik denk gezellig aanwezig soms wat eigenwijs.
– Getrouwd, eventueel met en namen en leeftijden kinderen
Getrouwd met Roswitha, 2 kinderen, Gabriela (1993), Arantxa (1997)
– Krijg de liefhebber hulp in de sport
– Voor het overdag loslaten als ik werken ben kan ik gelukkig terug vallen op mijn vrouw Roswitha en vooral tijdens het vliegseizoen en vakantie s van mijn dochter en teammaatje Arantxa.
– Soort liefhebber (allround of specialist)
– Het liefste speel ik de vitesse t/m de dagfond vluchten , de jongen duiven vind ik een noodzakelijk kwaad om de vliegploeg voor het jaar erop weer aan te vullen.
– Hoe lang in de sport en hoe ingekomen
– Al vanaf mijn vierde levensjaar ben ik bezeten van postduiven.
– Dit kwam doordat wij vroeger aan het water woonde en daar regelmatig verdwaalde duiven kwamen drinken,1 van die verdwaalde duiven werd door mij verzorgd met wat water en kippenvoer en het resultaat was dan ook dat het beestje niet meer wilde vertrekken.
– Aangezien het niet erg diervriendelijk was om het duifje in zijn eentje te laten blijven kreeg ik van mijn over buurman Piet Voermans een ongeringde pieper erbij en zie hier de duivensport was geboren.
– En van een konijnenhok naar verbouwde kippenkooi groeide de sport steeds verder.
– Het duurde echter tot mijn 16e voordat ik echt ben gaan deelnemen met de wedstrijden.
– Dit met wisselende resultaten, de omkeer kwam in 1996 toen Frans van Gils besloot dat de duivensport allemaal teveel voor hem werd en hij er over dacht om er mee te stoppen en naar een goed gesprek besloten werd om op zijn adres met mijn hulp verder te gaan met deze geweldige sport.
– Alles wat ik weet heb ik van Frans geleerd en daar ben ik hem dan ook nog steeds dankbaar voor helaas is frans in 2004 op 83 jarige leeftijd in zijn slaap overleden.
Grootste Successen, belangrijkste kampioenschappen/ Uitslagen (laatste jaren of totaal overzicht)
– 5e finale race derby corabia Roemenie 2016
– 4e asduif dijkrace Den Helder 2016
– Asduif generaal 2010 met de 07-1955281 afkomstig van Bob Rasenberg
– 1e Roye 567 d en 6e van de 3859 duiven en een 1e prijs op Sens met ‘’frankie’’
– 2 x een 1e prijs op de dagfond en wel 1e Bourges en 1e Ruffec met de ‘’5 euro’ de’05-1608308 en vader van twee 1e prijswinnaars
– 1e Mourlincourt 371 duiven en 5e van 2922 duiven met de ‘’knaak ‘’ 13-1350817 zoon van de boven vermelde’’5 euro ‘’
– Simply the best 07-1955545 3e gen.asduif 2009 en 4e gen.asduif 2008 helaas overleden in 2015.
– Kampioen aangewezen midfond 2014
– Duifkampioen vitesse 2012
– Kampioen vitesse aangewezen 2012

Duiven:
– Ras/soort/ Hoe aangekomen
– De eerste duiven die ik had heb ik al eerder beschreven en zijn 40 jaar naar dato niet meer relevant.
– Ook nu bestaat mijn hok uit diverse soorten duiven van Bob Rasenberg , Fred Buttner [waaronder ons oude soort van Frans van Gils ] Comb Emmerik, Laura van Dongen , Willie van de Goorbergh en van Marcel van Ostayen

– Aantallen, uitgesplitst in weduwnaar/nestduiven/kwekers/jongen
– Voor het spelen heb ik de beschikking over 20 vliegduiven dit zijn doffer/duivinnen/ oude en jaarlingen. Voor de kweek heb ik 5 koppels en kweek ik voor eigen gebruik ongeveer 35 jongen per jaar.

– Stel de beste duif(ven) van de laatste jaren voor
– Mijn beste duiven zijn ‘’Frankie’’ de ‘’5 Euro’’’ en de helaas overleden ‘’Simply the best’’ zie beschrijving bij ‘’Successen’’

Spelmethode:
– Nestspel of weduwschap
– Sinds vorig jaar speel ik totaal weduwschap , de jongen worden onverduisterd vanaf het schapje gespeeld
– Africhten
– De oude duiven probeer ik een keer of 2 voor het africhten met de vereniging zelf weg te brengen maar dit ligt een beetje aan het weer en de tijd die ik vrij kan maken.
– De jongen probeer ik een keer of 5 zelf weg te brengen voor dat ze in de grote mand gaan met de club.
– Neststanden/tonen
– Ik toonde voorheen altijd vanaf de eerste vlucht ,maar dit jaar wil ik dit langzaam proberen op te bouwen met eerst ze gewoon in de mand te stoppen zonder schotel of tonen ,dan naar een aantal weken de schotel omkeren ,gevolgd door als de dagfond begint met het tonen van de duivin kijken hoe dit bevalt.
– Wanneer op weduwschap
Ik heb zo gekoppeld dit jaar dat het weduwschapspel een week voor het seizoen begint ,de jongen gaan er dan samen met de duivinnen af , en de doffers zitten dan op weduwschap.
– Directe voorbereidingen voor de vlucht en daarna bij thuiskomst
– De duiven krijgen voor inkorving om de twee weken WN ,belgatai of Orni speciaal in het water op donderdag en de zondag erop Bs in het water.
– Voortekenen
– Bekijk dat van week tot week of ik iets speciaals aan een bepaalde duif kan ontdekken zoniet dan gaan de besten van het jaar daarvoor als getekende mee.
– Hoeveel jongen groot brengen en wanneer en hoe op weduwschap
– De vliegers brengen voor het seizoen 1 ronde dus 2 jongen groot. De rest komt van de ‘’kwekers’’ die meestal een week voor de kerstdagen worden gekoppeld en waar ik 4 ronden van kweek ook een ronde bestemd voor de verkoop.

Verzorging:
– Algemene verzorging (stipt of niet)
– In de rust periode gaan ze los zoals het mij uitkomt ,tijdens en net voor het vliegseizoen dagelijks 1 keer per dag als het niet te slecht weer is ,en tijdens het vliegseizoen s morgens en s avonds de oude[ doffers en duivinne] en s middags de jongen
– Schoonmaken
– dagelijks, in het kweekseizoen 2x per dag
– Voeding/opvoeren/in potjes/merk/bijproducten
– De duiven krijgen het hele jaar de Mariman kweekmengeling tijdens het seizoen vermengd met Mariman dieet, grit en roodsteen.
Tijdens de kweek vitemineral ,P40 en allerlei.
Als de vluchten zwaarder worden komen daar nog wat pindas bij .
– Waterverversing en wat er eventueel aan toegevoegd kan/zal worden
Dagelijks vers water. Tijdens het seizoen om de 2 weken bs van de weerd erin
– Trucjes
Geen
– Medische begeleiding
De duiven worden gevaccineerd tegen Paramixo/Paratyfus . De duiven krijgen voor het seizoen en geelkuurtje en antislijm toegediend ,waarneer het nodig is gaat er donderdags om de 14 dagen (Orni Speciaal, WN of Belgatai) in het water.

Hok:
– Windrichting
– Het hok staat op het Oost-zuid-oosten
– Glasoppervlak/verluchting/vloerbedekking/zonlicht/verwarming/van de grond af
Voor 2 afdeling zowel van de doffers en de duivinnen zit een raam , van 0.80 cm bij 0.60 cm wat op een kier gezet kan worden, de duivinnen hebben ook nog een deur met een raam van 0.60 cm bij 1.20 cm de voorkant bij het jongen duiven hok bestaat voor 80% uit windbreekgaas.
– Afmetingen en hokbezetting
Het oude duivenhok is 4.80m lang en 1.80m (on)diep. Het is verdeeld in 2 afdelingen ,het kweekhok is 1.80 m lang en 1.50 m diep ,het jongen duiven hok 2.20 m diep en 3.00m lang maar dit gaat volgend jaar waarschijnlijk terug gebracht worden naar 1 hok van 5.00 m lang en 1.80 m diep waar zowel de oude als jongen duiven in gehuisvest gaan worden.
– Bijzonderheden
Het hok is een zelf gebouwd hok waar in de jaren het een en ander aan is verspijkerd, vorig jaar is er windbreek gaas voor de ren aangebracht ,wat zeer goed bevallen is .