Welkom op de website van Stichting de Brabantse Unie

De Stichting de Brabantse Unie heeft als doelstelling het promoten en bevorderen van de postduivensport in het algemeen en in West Brabant in het bijzonder.

zwart wit.JPG

We zetten alles op alles om al in 2011 een wekelijkse competitie op te zetten vanuit Quievrain, al ziet het er op dit moment naar uit dat we eerder op tegenwerking dan medewerking van Brabant 2000 mogen rekenen.

 

Iedereen wonend binnen een straal van 15 km rond Breda, die mogelijk interesse heeft in het meedoen aan een wekelijkse competitie op zondag zou ik willen vragen een mailtje te sturen naar bob@pvterheijden.nl

 

 

www.brabantse-unie.nl

 

Hieronder treft u de brief aan Brabant 2000

.

 

Bestuur Brabant 2000

 

l.s.,

De Stichting Brabantse Unie is van plan om vanaf 20 maart 2011 wekelijks op zondag een wedstrijd met postduiven te organiseren. Graag ontvangen we hiervoor de daarvoor bestemde schriftelijke goedkeuring van de NPO.

Wij zien dit als een toevoeging op het aangeboden programma van Brabant 2000. Duivenliefhebbers kunnen bijvoorbeeld ook hun weduwduivinnen wekelijks spelen of met hun winterjongen al vanaf een vroeger stadium in het seizoen aan wedvluchten deelnemen. Verder voorzien we in de behoefte van diverse vitesse liefhebbers die 52 weken per jaar duiven hebben en maar op 6 vitessevluchten kunnen inkorven, dit in schril contrast met de marathon liefhebbers die in 2011 mede dankzij de ZLU zo’n 14 zware vluchten hebben. Terwijl het voor vitesseduiven geen enkel probleem zou zijn om 20 weken achter elkaar een vitessevlucht te vliegen.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit: zondag 20 maart Halle, daarna op zondag 27 maart en vervolgens wekelijks op zondag tot en met 7 augustus Quievrain.

Voor het seizoen 2011 wil ik deelname toestaan aan iedereen die in 2011 bij CC Brabant Noord vliegt. De wedstrijden zullen verder geheel binnen de NPO reglementen plaatsvinden.

Graag hadden we voor het eerste seizoen dat we deze extra duivenwedstrijden willen organiseren gebruik willen maken van de Brabant 2000 vrachtwagens die toch al bijna wekelijks voor opleren naar Pommeroeul rijden. Mocht dit alsnog bespreekbaar zijn, dan horen wij dat erg graag van u.

Namens het bestuur van De Brabantse Unie, in afwachting van uw antwoord, hoogachtend, met vriendelijke groeten,

 

 

 

 

Bob Rasenberg                                                             

Voorzitter

 

De Brabantse Unie

Postbus 10

4844 ZG Terheijden

 

De mondelinge reactie op bovenstaande brief (ik dacht dat we waren uitgenodigd om onze plannen nader uit te leggen, maar zo zag het Bestuur van Brabant 2000 het zeker niet) was dat als we net als in België elke week Quievrain wilden vliegen, we daar maar moesten gaan wonen. Ik snap dat dat een mogelijkheid is, de andere voor de hand liggende oplossing zou natuurlijk zijn, hier ook organiseren, dat hoeft de NPO niet te doen, dat wil de Stichting Brabantse Unie doen. (Het leek er meer op dat Brabant 2000 dacht: ”Hoe durven jullie iets anders te bedenken dan wat wij doen en dan ook nog willen organiseren, schandalig!”)

Een interessant punt van Brabant 2000 was dat er mensen waren die vanwege hun geloof niet mee konden doen aan vluchten op zondag en dat de NPO om die reden nooit toestemming zou kunnen geven aan de Brabantse Unie. Is dit soms het geloof van de NPO, waar alle leden zich maar aan moeten houden? Iedereen mag van mij geloven wat hij wil, maar het is niet zo dat iemands geloof een beperking kan betekenen op de vrijheid van een ander. Wat mij betreft zijn de “gelovigen” net als iedereen vrij om wel of niet mee te doen aan de competitie. De andere twee “argumenten” die naar buiten kwamen, waren dat er punt één geen markt voor zou zijn (ons probleem) en punt twee dat het de reguliere vluchten duiven zou gaan kosten. Beide argumenten spreken elkaar al mooi tegen, maar ik  bestrijd dat het ten koste gaat van duiven die anders op zaterdag mee zouden gaan met Brabant2000. Waarschijnlijk doet zo’n 75 % van de duivenmelkers niet eens mee (dat scheelt alvast 0 duiven van 75% van de liefhebbers) van de andere 25% die hopelijk wel mee gaan doen, zullen de meesten nu op zaterdagavond de duivinnen (of juist de doffers) meegeven van het koppel, waarvan de partner de zaterdagvlucht heeft gevlogen, daarnaast zullen er vanaf mei winterjongen en vroege jongen worden ingemand. Die worden ook niet op andere vluchten gemist, want daarvoor begint het seizoen pas half juli, De niet verduisterde jonge duiven (die deze keer minder snel hebben geruid (door de wekelijkse vluchten) kunnen juist langer mee in het “normale” jonge duiven programma.

Het scheelt Brabant2000 dus geen duiven! Het levert extra sportplezier voor naar schatting ongeveer een kwart van hun leden. Lijkt me niet onbelangrijk. De NPO moet uit zijn hokjesgeest,  van alle bonden die ik ken (en dat zijn er wel een paar), lijkt de NPO veruit de meest dictatoriale.

De ZLU is een uitkomst voor de zware fondliefhebber, ik heb er helemaal niets mee, maar ik kan begrijpen dat de liefhebbers die de zware fond mooi vinden nu mooi 14 wedstrijden per seizoen hebben van tussen de 700 en 1000 km. Prachtig voor ze, daar staat de dagfond met vijf vluchten wel erg zielig tegenover (een verkoudheidje bij je duiven en er is weer een seizoen voorbij). De Brabantse Unie zou een vergelijkbare extra zijn voor de vitesse liefhebbers.

Voor de dagfond zou ik in de toekomst naar 12 vluchten willen, vanaf mei wekelijks (overigens willen we niet alle stappen tegelijk nemen, eerst de vitesse, het gemakkelijkst te organiseren).

Ook voor de midfond 12 vluchten vanaf mei (wekelijks Creil is prima, die twee nachten mand voor die ene vlucht die 5 km verder is dan een andere kunnen  we overslaan, ook voorlopig nog toekomstmuziek).

De duivenmelker moet kunnen kiezen waar hij zijn duiven aan mee wil laten doen. De bond is er voor de duivenmelker en zijn duiven, niet andersom.

Op de manier van vlucht naar de toekomst (toegegeven het was een stap in de goede richting) was alles praktisch niet uitvoerbaar, je kunt niet van vrijwilligers verlangen dat ze vijf avonden per week op de duivenclub zitten, zo trek je nooit een nieuw lid, als de oude niet allemaal meteen de pijp aan Maarten geven.

Het inkorven zal moeten gebeuren op een paar centrale plaatsen (kijk weer naar het succes van de ZLU, iedereen die graag mee wil doen, komt heus wel naar Wernhout om in te korven), dat kan ook voor kortere vluchten.

Per spelsoort kun je kiezen voor een aparte inkorflokatie, zodat niemand overbelast wordt. Dit lange verhaal ga ik niet naar de ALV van Brabant2000 sturen want ik weet nu het pre-advies al wel (kijk maar naar alle pre-adviezen van de afgelopen vergadering). Ik kan helaas niet denken in kan niet, ik wil alleen maar denken in oplossingen. Als het zo niet kan dan moet het op een andere manier kunnen.

Op dit moment begin ik heel langzaam te denken aan iets wat ik eigenlijk niet wil, het opstarten van een nieuwe duivenbond, los van de NPO.

Zover is het gelukkig nog lang niet…

 

Als je ook in oplossingen denkt en je zou misschien wat voor de Stichting kunnen of willen betekenen, dan horen we graag van je.

 

Het achterlijke antwoord van Brabant2000 (klik op de tekst)

 

 

bob@pvterheijden.nl